Schoonmaken 

van het kunstgebit

Hoe kunt u het kunstgebit het beste schoonmaken ?


Uw kunstgebit schoonmaken is noodzakelijk om bacteriegroei, plak en tandsteen te voorkomen.

Ook al heeft u geen eigen tanden meer, u moet uw tanden blijven poetsen!

En u moet niet alleen uw kunstgebit schoonmaken, ook uw mond moet u nog steeds poetsen omdat bacteriën in uw mond door de aanwezigheid van voedselresten (plak) heel snel kunnen groeien.

Hierdoor kunt u makkelijk zweertjes en ontstekingen krijgen en uit uw mond gaan ruiken.

Bovendien kan deze plak, als u nog eigen tanden of implantaten heeft, cariës en ontstoken tandvlees veroorzaken, waardoor u riskeert dat u deze ook verliest. Uw mond en uw kunstgebit schoonmaken kan dit allemaal voorkomen.Ook uw mond moet schoongemaakt worden


Ook uw mond moet schoongemaakt worden.


Het beste is om uw mond ’s avonds voor het slapen gaan te poetsen met een gewone zachte tandenborstel.

Dit kunt u doen met gewone tandpasta, ook al heeft u geen tanden meer.

Bij het poetsen maakt u een draaiende, masserende beweging en reinigt u de hele boven- en onderkaak, inclusief het verhemelte.

Bacteriën en dode huidcellen blijven makkelijk zitten onder een kunstgebit, dus het hele slijmvlies waar het gebit op rust moet schoongemaakt worden. Overdag, meestal na de maaltijd als u uw kunstgebit schoonmaakt, kunt u de mond (zonder gebit in) gewoon met water spoelen.


Uw kunstgebit schoonmaken met de protheseborstel.


U kunt beter niet uw kunstgebit schoonmaken met tandpasta. Tandpasta is licht schurend en zou microscopisch gezien krasjes kunnen maken. In deze krasjes hebben de bacteriën meer houvast en groeien dus makkelijker aan.

U kunt het beste een paar keer per dag uw kunstgebit schoonmaken met een speciale reiniger, zoals van Corega of Ecosym, die zacht genoeg is om het kunsthars niet te beschadigen. Het handigst is een speciale protheseborstel die groter is dan een gewone tandenborstel en aan de bovenkant twee borstels heeft. Een grotere voor de grote oppervlakken en een die een puntvorm heeft voor de binnenkant en de moeilijke plekken.

Als u geen speciale reiniger heeft kunt u het beste gewoon afwasmiddel gebruiken.


Uw kunstgebit schoonmaken door te weken.


Uw kunstgebit schoonmaken doet u door niet alleen te poetsen maar ook te weken. Als u ’s avonds het gebit gepoetst heeft kunt u het bewaren in een glas water of een speciaal prothesebakje. Door enkele druppels prothesereiniger toe te voegen worden de bacteriën gedood. Er zijn prothesereinigers die u dagelijks kunt gebruiken en voor het zwaardere werk zijn er (bruis)tabletten of druppels die eenmaal per week uw kunstgebit schoonmaken. Deze wekelijkse middelen kunnen het kunsthars aantasten op de lange duur als u het dagelijks gebruikt, dus doe dit niet vaker dan eenmaal per week.


Uw kunstgebit schoonmaken met chloor.


Bleekmiddel (chloor) tast het kunsthars ernstig aan dus uw mag nooit uw kunstgebit schoonmaken met bleekmiddel, ook niet verdund. Als de tanden verkleurd zijn kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken met speciale whitening tabletten voor kunstgebitten. Ook kunt u langs de tandprotheticus of tandtechnicus gaan. Hij of zij kan uw kunstgebit schoonmaken in een speciaal trilbad, eventueel met reiniger, waarbij alle aanslag en verkleuringen weer verwijderd worden.

Als u veel tandsteen heeft kunt u uw kunstgebit schoonmaken met azijn. Dit tast het materiaal niet aan en u kunt het gebit dan ook de hele nacht in water met een flinke scheut azijn laten weken. De volgende ochtend kunt u met uw protheseborstel alle tandsteen er makkelijk af poetsen. Gebruik in elk geval nooit scherpe mesjes of andere krassende voorwerpen, dit is niet nodig.


Professioneel reinigen


Grondige reiniging door de professional. Dit betekend dat wij voor u, uw prothese schoonmaken. Dit gebeurt door de prothese eerst in een ultrasoon te reinigen, zodat het vuil los komt. Daarna wordt de prothese schoon gestoomd met de hogedruk stoomreiniger. Vervolgens kan uw prothese gepolijst worden met pasta en afgewerkt worden met een glanslap.

Deze grondige reiniging is voor patiënten waarvoor wij de prothese vervaardigd hebben gratis.

Nog geen patiënt van ons? In dit geval kost het u slechts €18.

U kunt wachten op het schoonmaken van de prothese dit duurt ongeveer 15 min, daarbij krijgt u een lekker kopje koffie of thee. U kunt contact met ons opnemen voor het inplannen van een afspraak.