KUNSTGEBIT OP IMPLANTATEN


Een implantaat is een kunstwortel die in de kaak wordt geplaatst door een implantoloog of kaakchirurg,


2 of meer implantaten kunnen worden geïmplanteerd in de kaak, om hier vervolgens een constructie op te vervaardigen. Door deze constructie zit het kunstgebit tot wel 80% vaster dan een prothese zonder implantaten. Het plaatsen van een implantaat gebeurt onder een plaatselijke verdoving en duurt meestal zo'n 15 a 30 min per implantaat.


WAAROM IMPLANTATEN?

Implantaten zijn niet voor iedereen bedoeld, maar vooral voor mensen die klaar zijn met een loszittende prothese.

Veel mensen zijn ontevreden over de houvast van het kunstgebit. In het geval dat een bovenprothese niet goed zit is hier vaak wat aan te verbeteren, zonder het plaatsen van implantaten. Bij een ondergebit zijn implantaten dé oplossing.


Nadat de implantaten in de kaak zijn geplaatst, moeten het bot de tijd krijgen om aan de implantaten vast te groeien. Het menselijk lichaam ziet het titanium van het implantaat als (eigen) materiaal. Ongeveer 3 maanden lang mogen de implantaten niet teveel worden belast.

Door het beslijpen van het oude kunstgebit en het aanbrengen van een zachte laag, kan na het implateren de oude prothese weer gedragen worden. Het is dus niet zo dat u zonder prothese rond loopt na de ingreep. Door het aanbrengen van deze zachte laag wordt de druk op de implantaten beperkt.

Dit is belangrijk voor het vastgroeien van de implantaten. Na de periode van ongeveer 3 maanden worden de implantaten gecontroleerd, wanneer deze controle is uitgevoerd kan er in de meeste gevallen worden begonnen aan de nieuwe prothese of kan de bestaande prothese worden aangepast.


TYPE CONSTRUCTIE


Misschien nog wel belangrijker dan de implantaten zelf is de contructie op de implantaten.

De constructie zorgt namelijk voor de houvast van het kunstgebit.

Er zijn verschillende systemen zoals drukknoppen, locators, magneten en een steg.

In de meeste gevallen geeft een steg (een bruggetje) de meeste houvast voor de implantaten, daarnaast zorgt deze voor de minste druk op het implantaat. In sommige gevallen geven 1 van de andere constructies de voorkeur, bijvoorbeeld bij dementie of een slechte motoriek. Het schoonmaken van een steg is namelijk het meeste werk.                                  STEG                                          LOCATOR                                        DRUKKNOP                                         MAGNEET


Wij gebruiken in de meeste gevallen een steg constructie aangezien deze de meeste houvast biedt.

Hiervoor berekenen wij onze patiënten geen extra kosten.

Heeft u vragen of bent u op zoek naar meer informatie? Neemt u dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.